Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 2., hétfő

A Bunyitay – liget, amely egykor sziget volt

1374595_669751413085206_844749548_n 
Kevesen tudják, hogy a 19-ik századig Nagyváradnak volt egy szigete is a Sebes-Körösön. A folyómeder szabályozásáig a víz tekervényes formákat öltve kígyózott végig ezen a területen, így elősegítette a kisebb szigetek kialakulását. A város bejáratánál általában rendszeresen el is árasztotta a jobb parton fekvő lakóházakat, ugyanakkor a várban élőknek védelmet nyújtott.
Később, a folyó közepén egy nagyobb sziget is kialakult, amelyet a helyiek Dőry-szigetnek neveztek el. Ezen a helyen találjuk ma a Bunyitay – ligetet (Brătianu park).
A sziget neve először egy 1792-es iratban jelenik meg, majd egy 1897-ből származó térképen, amely nem csupán a szigetet tüntette föl, hanem a körülötte lévő zöldövezetet is, Városliget néven. A Dőry-sziget valódi gyöngyszeme volt Nagyváradnak, takaros kis bárkák állottak partjain mindig, ezt a 19-ik századból ránk maradt képek, ábrák is alátámasztják.
A századvégi városrendezés nyomán sajnos eltűnt ez a kis sziget, helyén az akkori városvezetés parkot létesített. Ma már sehol sem látjuk a folyó egykori nyomait, legföljebb a talaj néhány egyenetlensége utal arra, hogy semmi sem olyan, mint egykor.
Horváth Krisztián 
bunyitai-04-156 
Forrás : oradeamagazin.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése