Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. június 8., szombat

Szacsvay Imre nagyváradi szobra "csak egy tollvonás volt a bűne"

Szacsvay Imre az1848-49-es szabadságharc egyik kiemelkedő alakja volt. 1848-ban Váradolaszinak és Újvárosnak volt országgyűlési képviselője, és mint a függetlenségi nyilatkozat szövegezőjét és aláíróját 1849-ben őt is kivégezték.
Aki jobban megnézi a képet, ismerős lehet valahonnan a szobor.
A debreceni Kossuth-szobor talapzatán szintén ott van Szacsvay Imre alakja, az is Margó Ede alkotása.
Szoborfelirat:' Csak egy tollvonás volt a bűne.'
A szobrot 1907. március 15-én avatták fel. 1937. júniusában lebontották, majd a bécsi döntést követően 1942-ben ismét az eredeti helyére állították vissza. A szobor csak azért kerülte el a vandál pusztítást, mert még időben, szakszerűen bontották el, és a váradi múzeumban raktározták.Forrás: kozterkep.hu

„A Szacsvay szobor geniális alkotója tegnap átutazóban Nagyváradon időzött – olvasható Dutka Ákos tollából a Nagyvárad napilap 1910. október 21-i számában. – A végtelen szimpatikus lobogó szemű Margó Ede talán csak azért jött el a Körös partjára, hogy közel négy év után megnézze újra egyik legfinomabb, legrokonszenvesebb alkotását, a Szacsvay szobrot, amelynek bánatos szép márvány asszonyára büszke lehet nem csak Margó Ede, de a Magyar műtörténelem is. A geniális kis kun fejű Margó Ede az ő szokott szerénységével jött el hozzánk. Sokáig járkáltunk együtt a város utcáin…” Forrás : varadlap.ro 

[Antal István dr.:] „Ezért a nagy és szent király, amíg az egyik kezével Krsiztus keresztjét tartotta magasra, a másikkal kemény marokkal szorította azt a vezéri kardot, amellyel a magyar nemzet szabadságát, az állam függetlenségét, az ország területi épségét és a magyar nemzet európai pozícióját védelmezte.”


 Az Ezredévi Emléktéren (Piata Libertatii) található Szacsvay Imre szobor.
 Szacsvay Imre (Biharsályi, 1818. november 1. – Pest, 1849. október 24.) ügyvéd, politikus, az 1848–49-es szabadságharc vértanúja.
 Mint a magyar országgyűlés jegyzője ő volt a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója. Emiatt elfogása után a császári hatóságok perbe fogták, kötél általi halálra ítélték és kivégezték.
 Az egész alakos bronzszobrot 1907 március 15-én avatták fel. A szobor Margó Ede alkotása.
 1937-ben a hatóság eltávolította a talapzatáról és a városi raktárban helyezte el, utána a talapzatot is elszállították. 1942 májusában került vissza a helyére miután restaurálták.
 Az embernek akinek "csak egy tollvonás volt a bűne" a debreceni Kossuth szobor talapzatán is is van egy, a váradihoz nagyon hasonlóan megformált alakja, szintén Margó Ede műve. 
Forrás : Többarcú Nagyvárad Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése